Pojednávanie vo veci únosu starca z Kežmarku opäť odročili

12.12.2011 Prešov

Prešov 12. decembra (TASR) – Hlavné pojednávanie s Jánom F. a Marekom M., ktorí čelia obžalobe z únosu starca z Kežmarku, dnes senát Okresného súdu v Prešove odročil na 9. januára budúceho roka.
Z dvojice obžalovaných je v súčasnosti vo väzbe len Ján F., lebo podľa súdu pretrváva riziko, že by sa mohol vyhýbať trestnému stíhaniu alebo pokračovať v trestnom konaní. Spoluobžalovaný Marek M. bol z väzby prepustený zhruba pred rokom a je stíhaný na slobode.
Pred senát dnes predstúpil len jeden z obžalovaných, Marek M. sa písomne ospravedlnil, že na pojednávanie nemohol prísť zo zdravotných dôvodov, pretože je po operácii. Rovnako sa ospravedlnili aj dvaja obhajcovia.
Keďže neboli splnené podmienky na pokračovanie hlavného pojednávania, predseda senátu ho odročil na január, keď by mal oznámiť aj rozhodnutie, či vyhovie žiadosti a predvolá svedka, ktorého dodatočne navrhol vypočuť obžalovaný Ján F.
Po odročení pojednávania dnes senát pokračoval v neverejnom zasadnutí, na ktorom rozhodoval o žiadosti Jána F. o prepustení z väzby, v ktorej je od februára 2010. Podľa vyjadrenia sudcu obžalovaný ako dôvod uviedol, že uplynutím času sa dôvody väzby oslabili natoľko, aby mohla byť nahradená písomným sľubom prípadne iným inštitútom. Jeho žiadosť však senát zamietol. Voči rozhodnutiu obžalovaný podal sťažnosť, ktorou sa bude zaoberať Krajský súd v Prešove.
Hlavné pojednávanie s dvojicou obžalovaných sa začalo na jeseň minulého roka, poškodený dôchodca Eugen Mudrák sa ho však nedožil, zomrel niekoľko týždňov predtým. Mužov prokuratúra obžalovala z trestných činov vydieračského únosu a podvodu. Starca mali začiatkom septembra 2009 vylákať z domu pod zámienkou, že má ísť do zariadenia, kde je umiestnená jeho postihnutá dcéra. Jeden z mužov sa predstavil ako zamestnanec hospicu, dôchodcu presvedčil, aby s ním odišiel a v aute mu vraj dal vypiť nápoj s omamnou látkou. Potom údajne starca proti jeho vôli držali v jednom z bytov, kde ho nútili, aby podpísal zmluvu na predaj svojho rodinného domu za výrazne nižšiu cenu, ako bola skutočná hodnota. Okrem toho mu vraj z účtu neoprávnene vybrali peniaze. Jeden z obžalovaných sa pokúsil na druhý deň od susedy poškodeného získať kľúče od spomínaného domu. Tej to však bolo podozrivé a informovala políciu, ktorá neskôr mužov zatkla.
 

Vyberte región